Bu ay içerisinde azotlu gübrelerin uygulanmasi gerekmektedir. Bunun için hasat sonrasi yaptirmiş olduğunuz toprak analiz sonuçlariniza göre hareket etmelisiniz. Azotlu gübre ikiye bölünerek uygulanmalidir. Ilk uygulama Mart ayi içerisinde ikinci uygulama ise Mayis sonu-Haziran ayi başinda yapilmalidir.
Azotun Bitkiye Etkileri;
Bitki yeşil aksaminin gelişmesinde çok miktarda azot kullanir. Bitkinin yaşamsal faaliyetlerinin devam ettirilmesinde, gelecek yilin meyvesinde de en etkili ve en çok ihtiyaç duyulan bitki besin elementidir. Azotun yeterli olmadiği durumda bitkinin sürgünleri gelişemez, yapraklari küçülür, yaşli yapraklardan başlayan sararmalar meydana gelir ayrica yaprak ve meyvede erken dökülmeler görülmektedir.
Azot fazlaliği meyvede geç olgunlaşma, meyve kabuğunda kalinlaşma, meyve sayisinin azalmasi, verimde düşüklük, soğuklara ve bitkinin hastaliklara karşi direncinin azalmasina sebep olmaktadir.
Azotlu gübre denildiğinde aklimiza gelen ilk 3 gübre çeşidi;
ÜRE( %46 N ): En fazla azot içeren gübredir. Üre gübresi toprağa uygulandiği gibi sulama suyu içerisinde yada püskürtülerek de başarili bir şekilde uygulanabilir Içeriğinde %46 oraninda azot bulunmasina rağmen, bitki kökleri tarafindan doğrudan alinamaz. Topraktaki bakterilerce dönüştürülüp yarayişli hale gelir. Yavaş etkili bir gübredir.
AMONYUM SÜLFAT(AS %21): En yaygin gübre çeşitlerinden, görünüş olarak ‘’Şeker gübre’’ olarak da bilinmektedir. Içeriğinde %21 azot, % 24 kükürt bulunmaktadir. Uzun süreli kullanimlarda toprak asitliği yükselir. Bu nedenle yoğun kullanimlarda dikkat edilmeli, toprak analiz sonuçlarina göre hareket edilmelidir. Toprak asit reaksiyona sahipse bu gübre kullanilmamalidir.
KALSIYUM AMONYUM NITRAT (CAN (%26 N): Amonyum ve nitrat azotlarini bir arada içerir. Içeriğinde %26 Azot bulunmaktadir. Bitki bu gübreyle azot ihtiyaçlarini kolaylikla karşilayabilir. Iki farkli formda bulunmasindan dolayi kayiplarin daha az olduğu bir gübredir. Nötr karakterli bir gübre olan CAN her türlü toprakta kullanilabilmekte olup, toprak pH'sini değişikliğe sebep olmamaktadir.
Gübreleme;
Ocağin ortasina yapilan uygulamalar son derece yanliş bir uygulamadir. Findiğin besin maddesini almasini sağlayan kökleri yani kilcal kökleri ocağin dal izdüşümlerinde bulunmaktadir. Dal izdüşümü dediğimiz findik dal ucunun bittiği noktasina gelen topraktaki kisimdir.
Düz arazilerde kökler dal izdüşümlerine göre eşit şekilde dağilir. Eğimli arazilerde findiğin besin maddesini alan köklerin çoğunluğu ocağin yan taraflarinda ve alt kisimlarinda yer almaktadir. Gübreleme yaparken ocağin üst kisimlarinda daha dar ve alt kisimlarinin daha geniş açi ile aslinda hilal sekline de benzettiğimiz bir gübreleme yapilmalidir.
Biliyorsunuz gübreler çok pahali o nedenle yapilacak masrafin boşa gitmemesi açisindan muhakkak toprağa kariştirma yapilarak gübreleri uygulamalisiniz. Toprağa kariştirilmayan gübreler gaz formunda havaya karişir veya yikanarak kayiplara sebep olmaktadir. Toprağa kariştirilma işlemi çapa, akilli kürek veya bahçenin eğimine göre makine ile yapilabilir.