Februar - Die Auswirkung von heißem Wetter oberhalb der saisonalen Normwerte auf Haselnüsse

Son yillarin en sicak kasim-ocak aylarini yaşadik. Güneşli havayla birlikte püslerin yani erkek çiçeklerinin tozlari rüzgarla birlikte dişi çiçeklere ulaşmiş ve tozlanma meydana gelmiştir. Erken gerçekleşen bu tozlanma sonrasi findiğin dondan zarar görme ihtimalini artirmaktadir. Bu durumda da ürün kayiplari yaşanabilir.

Hepimiz iklim değişikliğinin farkindayiz. Findiğin bu gibi anlik değişimlerden etkilenmemesi nispeten mümkündür.

Budama, gübreleme, zararlilarla mücadelesi gibi gerekli uygulamalari, doğru zamanda, doğru şekilde ve gerekli miktarda yaparak bahçelerimizi olumsuzluklara karşi hazir hale getirebiliriz.

Örneğin; Bu ay içerisinde bahçenizde varliğini tespit ettiğiniz virgül kabuklu biti zararlisi ile mücadele yapabilirsiniz.

Virgül kabuklu bitinin zararlari ve mücadele yöntemleri nelerdir?

Virgül yada midye biçiminde, grimsi kahve renkli 2.5-3.0 mm uzunluktadir. Yumurtalar mayis ayi başinda açilir ve yumurtadan çikan larvalar dal ve yapraklara dağilir.

Zararlari;

Yaprak, gövde ve dallarda bitki özsuyunu emerek bitkinin zayiflamasina hatta yoğun olarak bulaştiğinda ise dal, ocak ve bahçelerin kurumalarina sebep olmaktadir.

Mücadelesi;

Bahçede yoğun olarak bulunmuyorsa bulaşik dallar yumurtalar açilmadan önce yani mayis ayindan önce kesilerek imha edilmelidir. Her bir dal örneğinde ortalama 5 canli yumurta varsa, o bahçede ilaçlamaya karar verilir. Ilaçlama bulaşmanin dağilişina göre ya bahçenin tümünde, yada belirli bir kisminda yapilabilir. Şubat-mart aylarinda ve tomurcuklar patlamadan önce kiş mücadelesi yapilmalidir. Mayis ayinda ve çikişin % 70-80'i bulduğu dönemde yapilabilecek yaz ilaçlamasi zorunluluk olmadikça yapilmamalidir.